BOSNIA HERZEGOVINA PART 2 – UNDISCOVERED


Tom capturing the beautiful views from the old castle near Blagaj

Vandaag stond totaal in het thema van geen plan. Rustig stonden we op en tijdens het koffie drinken kletsten we gezellig met onze buren. Twee jongens uit Engeland met een daktent. Zag er erg leuk uit twee van die tenten naast elkaar. Helaas was hun auto veel stoerder en leek die van ons dus nu helemaal op een pakezeltje. Maar wij zijn blij met dit pakezeltje, hij doet het goed. Na het ontbijt keken we rustig of we een globale route konden uitstippelen tot aan Turkije, zodat we weten hoe lang we ongeveer op onze bestemmingen kunnen blijven.

Toen we om een uurtje of één dus zonder plan de camping af reden kwamen we al snel een kasteel tegen. Gelegen op een berg met zover we vanaf beneden konden oordelen, een prachtig uitzicht. Met onze pakezel konden we gelukkig een heel eind omhoog klimmen, zodat de daadwerkelijke klim te voet niet meer zo hels was. Zo midden op de dag was het toch zeker een graadje of 35, als het niet meer was. Zoals we al dachten was het uitzicht vanaf boven echt ongelooflijk mooi. Het oude kasteel was ook echt prachtig en er was verder niemand. Rustig namen we de tijd om wat foto’s te nemen en rond te kijken, pas toen wij weer weggingen kwamen er andere mensen naar boven gelopen om het kasteel te bewonderen. Heerlijk dit soort onontdekte plekken.


Kravice waterfalls 

Vanuit het kasteel reden we verder. We hadden gehoord dat op 40 minuten rijden van Mostar prachtige watervallen liggen, aangezien we er nog niet genoeg gezien hadden na Plitvice (en vergeet die “bijzondere” waterval in Italië niet), besloten we er toch heen te rijden. De waterval was nog onbekend bij toeristen en het kostte bijna niets om ze te bewonderen en erbij te zwemmen. Toen we aankwamen bij de “Kravice waterfalls” bleek dat deze inderdaad nog niet zo toeristisch waren, maar druk was het er zeker. Het was er overvol met locals, we waren even vergeten dat het zaterdag was. Kinderen renden en zwommen overal rond en het soort van strandje was hartstikke vol. De watervallen waren overigens prachtig en we hebben dan ook rustig de tijd genomen om hier van te genieten, maar daarna zijn we toch maar weer gegaan.

Gelukkig zijn we naar de watervallen gegaan, anders waren we nooit in Pocitelj terecht gekomen, een oud stadje waar de tijd heeft stil gestaan. Maar belangrijker, een stadje waar nog amper een toerist komt, je moet er toevallig langs rijden. Gelukkig voor ons staat dit nog niet in de Lonely Planet en konden wij ongestoord genieten van dit mooiste geheim van Bosnië (zover wij kunnen oordelen natuurlijk). Het stadje bestaat uit een oud centrum met in het midden een mooie moskee en aan twee kanten oude ruïnes van een kasteel dat ooit de stad heeft moeten beschermen. Vanuit beide kanten heb je prachtig uitzicht over het stadje met haar moskee, maar ook over de rivier en de bergen op de achtergrond. Het is een onvoorstelbaar mooie plek.


View over the mosque in Pocitelj

‘s Avonds besloten we op de camping te eten. Aan het water hadden ze een heerlijk terrasje gemaakt waar je fantastisch kunt eten. De prijzen in Bosnië zijn over het algemeen nog zo laag dat dat er wel vanaf kon. Met fooi erbij waren we die avond €14,- kwijt. Helaas begon het steeds harder te waaien. Nu waren we erg blij dat we zeker waren dat onze tent waterdicht was, maar wind was nieuw. Een beetje wind is natuurlijk niet erg, maar het werden steeds zwaardere windstoten. Nadat we de nodige voorzorgsmaatregelen hadden genomen, kropen we in bed, hopend dat het wat minder werd. Dit was helaas niet het geval, de windstoten werden alleen maar erger, met als gevolg dat wij om 03:15 ‘s nachts de fly-sheet, een extra stuk tentdoek dat over het dak gespannen staat, er af moesten halen. Dit klapperde bij iedere windstoot zo hard tegen de tent dat we op deze manier nooit in slaap zouden vallen. Geslapen hebben we die nacht niet veel.