BOSNIA HERZEGOVINA PART 1 – MOSTAR


View from the old bridge in Mostar

Met het advies om op de gebaande paden te blijven en niet te veel van de wegen af te wijken gingen we vanuit Kroatië op pad naar Bosnië. Ook Bosnië heeft de oorlog achter zich gelaten, maar zeker hier zijn de sporen duidelijk zichtbaar. Je kunt in afgelegen gebieden nog landmijnen tegenkomen. Wanneer deze af gaan zul je het wel overleven, maar waarschijnlijk moet je het met een ledemaatje minder doen. De gebieden zijn duidelijk aangegeven, maar aan ons toch het advies op te passen en dat deden wij. Dani liet Tom netjes eerst een stukje berm inlopen om te checken of het wel veilig was, zodra dit het geval was konden we samen van het uitzicht genieten. Zonder geintjes, je moet gewoon nog erg oppassen hier. Dat er zwaar gevochten is zie je overal, onderweg, maar ook zeker in de stad Mostar.


Islamic influences in Mostar (and check the horrible stones in the background)

Nadat we vlakbij Slano een hele kleine grensovergang overreden kwamen we in een prachtig stukje Bosnië terecht, bergen met kleine dorpjes en grote uitgestrekte vlaktes. Heel anders dan de bergen aan zee die we de afgelopen week hadden gezien. We stopten onderweg een paar keer om foto’s te maken en reden zo rustig naar Mostar. Het oude centrum van Mostar is erg idyllisch, kleine straatjes met klinkers en in het midden ligt een prachtige brug. Het loopt allemaal verschrikkelijk en is erg glad, maar het is zeker de moeite waard. Even hadden we het gevoel al in Turkije te zijn. Een groot deel van de inwoners van Mostar is van islamitische afkomst, al zie je ook katholieken en orthodoxe kerken. Alles leeft hier met elkaar. Het eten in het oude centrum alleen al is een bezoekje waard aan deze stad. Het is heerlijk, met vele lokale specialiteiten en het kost echt bijna niets. Nadat wij heerlijk gegeten hadden was het gelukkig wat rustiger in de stad en hadden we iets meer ruimte om rond te kijken. Dit maakt een stad toch een stukje leuker.


Trails of the war

Aan het einde van de middag reden we richting camping. Op aanraden van onze nieuwe vrienden uit Montenegro reden we naar Autocamp Blagaj. En weer geldt, als iemand je een tip geeft, neem die dan aan. Wat een leuke camping en wat een heerlijk ontvangst. Twee biertjes en een hele schaal met fruit kregen we bij aankomst. Met onze voetjes in het water en genietend van al het moois besloten we toch maar een dagje langer hier te blijven.