ITALIA PART 2 – FOOD & FAMILY

Vrienden van Mallorca herenigd 

Iets meer dan een jaar geleden hadden wij een gesprek, dat was ongeveer in november. November 2015. Hoe zouden we in hemelsnaam de kerst gaan overleven. Twee keer gescheiden ouders, dit betekent vier kerstdiners in 2,5 dag. Sowieso zouden we overal op de fiets heengaan. Misschien wel lopend van het ene etentje naar het andere en als het nodig zou zijn, dan moesten we maar gewoon een vinger in de keel steken en verder eten. Dit is natuurlijk overdreven, maar we hebben het er wel over gehad. Zoveel eten in zo weinig tijd. Uiteindelijk hebben we die kerst overleeft en de kerst van 2016 ook en we barsten nog steeds niet uit onze voegen.

Tot deze week. Deze week zijn wij op bezoek in Italië. Niet zomaar in Italië, nee wij zijn op bezoek bij vrienden. Eigenlijk zijn wij op bezoek bij hun ouders. Mara en Marcello zijn onze hele goede vrienden uit Mallorca, maar zij komen uit Italië. Hij uit Mirandola, bij Modena en zij uit Toscane. Toen bleek dat wij ons reis zouden starten in Zwitserland om vervolgens via Italië naar Slovenië te rijden MOESTEN wij langs hun familie. Maar wat leuker dan dit samen te doen. Beiden vroegen vrij van het werk en er werden vliegtickets geboekt. Nu zijn wij samen, hier in Italië en barsten wij compleet uit onze voegen.

Het was niet de kerst met twee paar gescheiden ouders dat ons uit onze voegen deed barsten, maar het waren de Italiaanse moeders die ons zoveel eten hebben gegeven dat wij niet meer kunnen. Het is niet dat we niet gewaarschuwd zijn van te voren; nee dit al al vrij duidelijk voordat wij hier kwamen. Alles is goed en alles kan, maar hou er rekening mee dat je in deze paar dagen 10kg aankomt. En niets is teveel gezegd; al denk ik niet dat we 10kg zijn aankomen, maar gegeten hebben we en VEEL.

Afgelopen maandag om 17:00 reden wij het enorme erf van de familie van Marcello op. De familie verbouwt onder andere groenten en fruit voor grote bedrijven en verkoopt daarnaast de rest aan de lokale bevolking via een kraampje aan de weg. Gewoon omdat het kan, het zonde is om weg te gooien en het natuurlijk ook nog wat verdient. Na ons voorgesteld te hebben aan vader, moeder en twee zussen (de derde studeert en woont in Barcelona), kregen wij een rondleiding met uitleg over het huis. Meteen werd ook de tafel geshowd waar we die avond met de HELE familie zouden eten. Dat was een enorm lange tafel.

 

Het huis van de familie van Marcello

En wat voor een eten, het was zo lekker. Heerlijk, geweldig, vers en zo vol van smaak. Zo gingen we verder, iedere middag en iedere avond was het feest. Een feest vol eten en gezelligheid. Op maandag- en dinsdagavond gingen we door voor ijs. Om een uurtje of 22:00 kwamen we bij een Gelateria in Mirandola, in de omgeving was verder niets meer te doen, maar daar stond iedereen in de rij voor het lekkerste ijs uit het dorp. Dinsdagavond hadden we de eer om de meest beruchte oma uit het dorp te ontmoeten. Onder het genot van ijs. Twee grote bakken ijs werden er gehaald en deze werden samen met de hele familie op gegeten. Opa, oma, kinderen, kleinkinderen en wij mochten ook mee.

Woensdag zijn we in Toscane geweest en zijn we een nachtje blijven slapen bij Mara haar ouders en broertje. ‘s Middags werd er gegeten en ‘s avonds werd er weer uitgebreid gegeten, tussendoor deden we allemaal nog even leuk mee aan de Aperetivo, waar ook weer bij gegeten wordt. Heerlijk alles, maar toen mijn (Dani) maag donderdagochtend helemaal van slag was, was ik niet verbaasd. Een korte pauze voor mij waarbij ik ‘s middags “alleen maar” een salade en wat brood at. Mara deed met mij mee, maar de heren gingen verder. In Toscane MOET er namelijk de “Fiorentina” gegeten worden: een heerlijk zacht stuk vlees wat nog het meeste weg heeft van een T-Bone. Het vlees wordt kort aan de buitenkant gebakken en hoort van binnen nog rauw te zijn. Ook wordt het niet geserveerd onder de kilo. Met een kilo Fiorentina op, waren de heren tevreden en konden we weer verder. Een kort bezoekje nog aan Mara haar familie thuis voor een koffie en daarna gingen we terug naar Mirandola. De pizza voor die avond was alweer in de maak terwijl wij in de auto zaten. En ook die was heerlijk. Uitgeteld lagen we ‘s avonds op de bank, met z’n allen naar een film te kijken. Moe, maar voldaan. Wat een heerlijke dagen.

 

Diner met de broers en neef van Mara

Ciao Italia. Bedankt familie, voor het ontzettend lekkere eten, jullie gastvrijheid, bedankt dat wij even deel mochten zijn van jullie leven. Bedankt guisy voor het hoeslaken. Bedankt Mara en Marcello voor alles. Wij hebben enorm genoten en als we ooit een huis hebben, waar dan ook, dan zijn jullie allemaal meer dan welkom!

Fiorentina steak mans gemaakt