ITALIA PART 1 – VALBONDIONE

De “pelgrimstocht” richting de waterval

Na een nacht meer niet dan wel geslapen te hebben besloten we onszelf te trakteren op een “goede” camping. Natuurlijk wilden we binnen ons budget blijven, maar we hadden afgesproken niet te moeilijk te doen als het iets duurder uit zou vallen dan wat we tot nu toe betaald hadden voor onze campingplaatsen. “Parco delle Orobie Bergamasche” had onze aandacht getrokken voor een hike op zondagochtend. Dus zaterdag einde van de middag gingen wij in een dorpje aan de voet van het park, Valbondione, op zoek naar een campingplek. Al snel kwamen we erachter dat de keuze beperkt was. In het dorp zelf was een camping die bestond uit alleen maar stacaravans en caravans die er al heel lang staan. Al hadden we daar eerder niet moeilijk over gedaan, het zou toch maar zijn om te slapen, hadden we nu toch gehoopt op iets anders. Vol goede moed zochten we verder, maar nadat we een uur later pas de volgende camping hadden gevonden en bleek dat die ook weer bestond uit staan en lang staan, gaven we de moed op. Gelukkig was de eigenaresse erg aardig en hoefden we bijna niets te betalen.

Toen we de volgende ochtend terug reden naar Valbondione voor onze geplande hike, bleek al tijdens het rijden dat we niet de enige zouden zijn. Een paar kilometer voor het dorp werden parkeerkaarten verkocht om in het dorp te mogen parkeren. In ons beste Italiaans vroegen we de jongen bij het parkeren wat er te doen was, de enige reden dat het volgens hem zo druk was, was de waterval. Dit moest wel een hele bijzondere waterval zijn.

De waterval zelf

Na een heftige klim van bijna 2 uur kwamen we bij de waterval. En ja, het was een waterval, maar dat je nu kunt begrijpen waarom er zeker een paar duizend man die berg opgeklommen zijn om deze waterval te bewonderen, op deze dag; nee! Op de terugweg kozen we voor de makkelijkere route en daarna reden we richting “Lago di Garda”. Vanuit daar zou het dan maandag niet zover meer zijn naar onze Italiaanse vrienden in Mirandola.

De camping bij het Gardameer was waar we onszelf op wilden trakteren gisteren, gelukkig was er nog plek. Het was zondagmiddag en de camping stond mega vol met Italiaanse campers. Het was te vroeg voor Italië om al vakantie te hebben. Dat bleek toen om 20:00 de camping leeg was en wij samen met een handjevol campers en tenten overbleven. Maandag deden we het rustig aan, rondje hardlopen langs het meer, een duik in het verfrissende en schone water en wat herinrichtingen in de auto. Om 17:00 kwamen we die middag aan in Mirandola en hier begon onze echte Italië-ervaring. Een fantastische, een unieke en gezellige week.