VIETNAM PART 1 – RATS AND BEAUTIFUL SAND DUNES

Vietnam, wauhw wat is er al veel over dit land geschreven. Er zijn meerdere mensen die we kennen die hier zijn geweest en we denken dat Vietnam de meest toeristische bestemming is tijdens ons winter backpack avontuur. Dit bederft de pret voor ons absoluut niet en met veel enthousiasme stappen we dan ook om half een ’s nachts het vliegveld van Ho Chi Minh op. Na een ellenlange wachtrij voor visa en stempels zijn we dan om drie uur eindelijk door alle controles heen. We kunnen ons bed voor de nacht opzoeken. Een half uur later staan we voor ons hostel, de stad lijkt verlaten en op een verdwaald persoon na komen we in eerste instantie niets of niemand tegen. Totdat we een steegje inlopen. We zien nog steeds niemand, maar wel iets. Iets dat aardig veel weg heeft van een van de smerigste dieren op aarde. In het steegje krioelt het van de ratten. Ze zijn overal, er is geen plek waar we ze niet zien. Wat een welkomst comité, hier stonden we dan, midden in Ho Chi Minh, midden in de nacht, midden tussen een ontelbaar aantal ratten. Gelukkig was dit niet de afslag die naar ons hostel leidde en na wat ommetjes hadden we deze mormels achter ons gelaten en stonden we voor ons hostel.

Fishermen’s boats Mũi Né

De volgende dag waren de ratten verdwenen en zag het leven in Vietnam er een stuk mooier uit. Door onze vertragingen in de Filipijnen hadden we besloten om Ho Chi Minh over te slaan en meteen door te reizen naar Mūi Né. Dit kleine kustplaatsje ligt op ongeveer vijf uur rijden van Ho Chi Minh en aan het einde van de middag waren we dan eindelijk op onze eerste bestemming in Vietnam. We werden hartelijk ontvangen door Bo en zijn familie, de eigenaar van onze homestay waar we de volgende twee nachten zouden verblijven. Mūi Né zelf is vooral bekend als bestemming voor kitesurfers en Russen die de extreme kou in eigen land ontvluchten. Wij kwamen echter voor een aantal a-typische Vietnamese bezienswaardigheden. Wat niet veel mensen weten is dat Vietnam beschikt over twee verschillende, enorme zandduinen, die eerder iets weg hebben van een stukje woestijn dan doorsnee zandduinen. Daarnaast is er de prachtige, zogenaamde “Fairy Stream”. Al waren we er vrij zeker van dat we genoeg, meer dan een gemiddeld persoon, aan woestijn hebben gezien besloten we toch een tussenstop te maken in Mūi Né en dat bleek een goede beslissing te zijn geweest.

Fairy stream Mũi Né

We huurden een scooter en gingen van de “Fairy Stream” naar de witte zandduinen, om de dag te eindigen op de rode zandduinen. Het was een heerlijke dag, de lucht was strakblauw en we namen de tijd om rustig alle drie deze plekken te bezoeken. Nadat we meer dan een gemiddelde hoeveelheid zand hadden gehapt op de rode zandduinen besloten we dat het tijd was om langzaam terug te rijden. De zon ging onder en terwijl we langs de haven van Mūi Né reden kwam daar ook voor de vissers de dag ten einde. Prachtig gekleurd door de roze en oranje lucht bekeken we vanaf een afstandje wat er allemaal gebeurde. Het was een heerlijke dag geweest.Red sand dunes Mũi Né

Van Mūi Né gingen we door naar Dalat. Dani had iets gelezen over een erg speciale tour in Dalat. Deze tour werd georganiseerd en begeleid door Mr. Rot. Wat er precies zou gebeuren op deze tour dat wisten we niet, maar dat we erbij moesten zijn had Dani al lang besloten. Na wel een heel bijzonder avondmaal, met onder andere baby vogeltjes van de grill besloten we op tijd te gaan slapen zodat we fris en fruitig zouden zijn voor onze tour de volgende dag. Dit bleek een goede keuze te zijn geweest want het werd een lange dag. Een Secret Tour is overduidelijk een tour met veel verrassingen. Op internet hadden we al het een en ander gelezen, maar het gros van de tour was een verrassing! Iedere keer als we ergens stopten hadden we geen flauw idee van wat er ging gebeuren. Mr. Rot was onze gids voor de tweede helft van de tour en zijn Neefje Jessica deed het eerste gedeelte. De een doet niet onder voor de ander, beide zijn knettergek.

Mr Rot’s secret tour, Dalat

Samengevat vielen we van de ene bijzondere situatie in de andere, we aten krekels, gingen naar de lokale markt en bezochten een waterval. Niet heel bijzonder denk je misschien zo, maar dat was het wel, alleen gaan we je pas in persoon vertellen wat er precies zo bijzonder was aan deze tour. Feit blijft dat onze verhalen op internet komen te staan en al schrijven wij maar voor een beperkt groepje, wij willen niet degene zijn die het verrassingselement van Mr. Rot’s Secret Tour hebben verklapt. Het enige wat we er nog over kwijt willen is dat er hele mooie ontmoetingen zijn geweest, dat we op meerdere momenten buikpijn hadden van het lachen en dat de tranen over onze wangen rolden. Het was een tour om NOOIT te vergeten!

Mr Rot’s secret tour, Dalat

Mooie, spontane, leuke en bijzondere ontmoetingen hebben we al ontzettend veel gehad tijdens onze reis. Nu we in Dalat waren kwam er weer zo’n spontane ontmoeting aan. Op Facebook zagen we twee dagen eerder dat een oud collega van ons uit Mallorca ook in Vietnam rondhing. Na een aantal appjes heen en weer bleek dat we allebei in Dalat zouden zijn. Na de tour hadden we dus een gezellige avond met Roy en zijn vriendin Agatha. We aten samen, dronken de wijnen uit Dalat en er werd overduidelijk veel bijgekletst. Een heerlijke laatste avond in het prachtige Dalat.


Pangour falls, Vietnam

Dat we veel plezier beleven aan het rondrijden op een scootertje weten jullie inmiddels wel. Zo ook onze laatste dag in Dalat hadden we een scootertje gehuurd. Onze nachtbus naar Hoi An zou pas om 17:00 vertrekken, tijd zat dus nog om het mooie natuurrijke gebied rondom Dalat te gaan verkennen. We reden door oneindig veel dorpjes en tussen de koffieplantages door. Het was echt een geweldige route en doordat de koffiebonen net geplukt waren, lagen overal voor de huizen kilo’s koffie te drogen. We keken wederom onze ogen uit. Natuurlijk probeerden we onderweg nog even een kopje koffie van deze locale bonen en we bezochten nog een waterval. Daarna was het tijd om terug te rijden naar Dalat. De nachtbus ging inderdaad om 17:00 en om 07:00 de volgende ochtend kwamen we aan in Hoi An. Een voor ons nieuwe stad met nieuwe avonturen.