MACEDONIA PART 2 – MAKING NEW FRIENDS IN MACEDONIA

Skopje, waar beginnen we? Voor ons beide in ieder geval de meest bizarre stad waar we ooit zijn geweest. Het centrum van de stad bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door een, in dit jaargetijde, bijna droogstaande rivier. Beide delen worden met elkaar verbonden door een aantal bruggen, waarvan één de “old stone bridge” de meest belangrijke attractie van Skopje is. Aan de ene kant van de rivier ligt de old bazaar met haar kleine straatjes en authentieke oosterse markt en aan de andere kant ligt een compleet uit de grond gestampte nieuwe stad. Immens grote gebouwen, standbeelden en fonteinen overheersen dit gedeelte van Skopje. Het project Skopje 2014 moest ervoor zorgen het imago van de stad Zou veranderen, inmiddels heet het al 2017 en wellicht wordt het 2017. Maar een imagoverandering is zeker gelukt, positief weten we niet, onvergetelijk sowieso!

Dani walking in the old bazaar

Wij sliepen in het oude gedeelte van de stad op een paar minuten lopen vanaf het beginpunt van de old bazaar. Via airbnb hadden we een studio geboekt met gratis parkeerplaats. Toen we aan kwamen rijden en Dani uit de auto stapte om te kijken waar het precies was kwam de eigenaar al aangelopen. De parkeerplaats had hij ook al geregeld. Tom moest de auto, op een van de hoofdwegen van Skopje, alleen maar even 50 meter achteruit rijden en dan kon hij zo de parkeerplek oprijden. Makkelijk en de normaalste zaak van de wereld hier. Terwijl wij nog even aan het idee moesten wennen dat de auto hier twee nachten zou staan, ons huisje hier midden in de grote stad, stelde de eigenaar ons gerust en vertelde dat Skopje een echt heel veilige stad is. Natuurlijk moet je opletten, net als in iedere stad, maar wij hebben ons er het hele weekend niet een moment onveilig gevoeld.

Streets in the old Bazaar

scenery of the new central square, very contradicting to the old bazaar

Na ons geïnstalleerd te hebben in de studio was het tijd om de stad in te gaan. Het was al een uurtje of zes en we hadden nog twee uurtjes voordat het donker zou worden. Tot die tijd besloten we maar even met eigen ogen te gaan zien wat deze stad te bieden heeft. De old bazaar is prachtig, gezellig en je kunt er alles kopen wat je maar kan bedenken. Langzaam liepen we richting het nieuwe gedeelte en verbaasden we ons over het ontzettend grote contrast dat je in de stad vindt. De nieuwe gebouwen zijn immens groot, onbeschrijfelijk. Ze zijn gebouwd in barokstijl en daarmee moeten ze er ouder uitzien, maar dat doen ze (nog) niet. Wie weet komt dat nog ooit. We vermaakten ons prima, zeker bij het waterspektakel midden op het centrale plein. Op veel punten in de grond wordt water onregelmatig omhoog gespoten. De dagen in Skopje zijn op het moment extreem heet en de kinderen zoeken ‘s avonds verkoeling hier op het plein. Met kleren en al rennen ze gillend door het water. Geweldig om te zien.

Old Stone Bridge of Skopje

De eigenaar van onze studio had ons gewezen op een wijk op loopafstand van het centrum, waar nog weinig toeristen komen, maar waar veel restaurantjes zitten. Wij vonden hier een schattig restaurant in een nog schattiger straatje. De ober gaf ons een menu en toen hadden we een probleem. De kaart was vertaald naar het Engels, maar de vertaling was zo slecht dat we geen idee hadden wat we moesten bestellen. We vroegen de ober of hij ons wat kon bestellen, maar zijn Engels was net zo goed als dat wij Macedonisch spraken en hij bleef maar ‘no’ zeggen (waarschijnlijk het enige woord wat hij in het Engels kent). Gelukkig schoot een uiterst vriendelijke local en zijn familie ons te hulp. Bestelden ons wat te eten, we hadden nog steeds geen idee wat we zouden krijgen, maar hij zorgde er zo voor dat we hier konden blijven zitten. Wij bestelden ouzo voor de hulp en een nieuwe vriendschap was gemaakt. Zij bestelden voor ons vervolgens weer bier en we hadden het heel gezellig met zijn allen. Het eten was echt heel goed, een van de beste maaltijden die we hebben gehad en typisch Macedonisch. Ze vertelden ons dat we een goede keuze hadden gemaakt hier te gaan zitten, want dat dit veruit het beste restaurant in de omgeving is. We kletsten en genoten van het heerlijke eten en deze spontane vriendschap. We wisselden email adressen uit en als we ooit in Amerika zijn (want daar wonen deze uiterst vriendelijke mensen 9 maanden per jaar), dan moesten we echt op bezoek komen. Toen ze weggingen gaf zij ons nog een tasje (we hadden wel gemerkt dat ze even weg was geweest), in dit tasje zat een doosje met twee taartjes. Die waren voor ons om thuis op te eten. We namen afscheid, zij gingen weg en wij bleven enigszins verbaasd achter. Hoe waren we weer in deze situatie beland? We betaalden (de rekening was €20,- in totaal) en liepen lachend door deze bizarre stad naar onze studio. Thuis genoten we nog van twee heerlijke taartjes.

Drinking raki during the free walking tour

Jersey girl in the middle Skopje, no one knows why she is here

Het was zaterdag, vanavond was het date night met onze Engelse vrienden Jade en Jody, maar eerst gingen we de stad verkennen en wel met een Free Walking Tour. Ik hoop niet dat jullie inmiddels denken dat we dit doen omdat het gratis is. We betalen altijd goed voor zo’n tour. Het is vooral dat de motivatie van de gids echt geweldig is op deze manier en dat was hier in Skopje niet anders. Over een stad waar miljoenen worden geïnvesteerd en waarvan dit het resultaat is is natuurlijk voldoende te vertellen. Duidelijk werd dat deze man van zijn stad houdt, gelukkig werd ook duidelijk dat hij het niet eens was met de investeringen die er gedaan werden. 8,2 Miljoen voor een fontein met een beeld van Alexender de Grote erop is natuurlijk redelijk overdreven en dat is alleen deze ene fontein. Het lastige is dat je weet dat er veel armoede is in Macedonië, het geld zou beter geïnvesteerd kunnen worden. Zoals onze gids al zei, over een paar jaar hoef je geen enkele hoofdstad in Europa meer af om de bezienswaardigheden van deze steden te zien, je gaat gewoon naar Skopje, daar heb je alles bij elkaar. De overheid houdt er namelijk van om dingen te kopiëren uit andere steden.

MacedoniaFruit and vegetable market Skopje

‘s Avonds hadden we een geweldig gezellige avond. We aten heerlijk en zaten zo gezellig te kletsen dat we pas in de gaten hadden dat het 01:00 was geweest toen de tafels om ons heen bij allemaal leeg waren. Macedonië was kort, maar krachtig. We hadden nooit gedacht dat Skopje zo leuk zou zijn en we kunnen ook echt iedereen aanraden om een weekendje naar deze bizarre stad te gaan. Genoeg te doen en te zien, nog steeds deel van Europa, maar een compleet andere wereld. Wij vonden het fantastisch.