CROATIA PART 2 – BENKOVAC FARMERS MARKET

Maandagochtend verlieten we ons pittoreske plekje onder de olijfbomen. We wisten nog niet waar we precies heen zouden rijden die dag, zuidelijk, dat was het belangrijkste. Maar eerst naar de boerenmarkt in Benkovac. Dit was iets wat we van horen zeggen en lezen, niet mochten missen. Zonder enige verwachtingen reden we naar Benkovac, een rit van een half uur vanuit Bibinje. Toen we in de buurt kwamen van de markt hoefden we niet te zoeken. Auto’s met complete tafels op het dak passeerde en we wisten dat we de goede richting op reden.


Farmers market Benkovac

Van “magic snake” tuinslangen tot shiny Borat onderbroeken en van varkens tot horloges, je kunt het zo gek niet bedenken en ze hadden het op deze markt. Watermeloenen, kippen in alle vormen en maten, hakbijlen en bontjassen, oude fotolijstjes en 1.000 verschillende soorten schoenen. Speelgoed geweren en jachtgeweren lagen naast elkaar. Ze hadden zoveel, zoveel spullen in alle vormen en maten. Groente en fruit, maar ook stoelen en tafels. Het was een heerlijke chaos waar we onze ogen uit keken.  

Farmers market Benkovac

Naast deze leuke en chaotische markt kom je ook in Benkovac het oorlogsverleden weer tegen. Wederom veel kapotte en verlaten huizen. Huizen waarvan we in eerste instantie dachten dat ze verlaten waren, maar toen we goed keken hingen de gordijnen nog in het venster. De gordijnen hingen niet voor het raam, want die zaten er niet in. Nieuwe huizen worden gebouwd maar niet afgemaakt. Het is een indrukwekkend gezicht. Vanuit de markt reden we zuidwaarts en probeerden we tolwegen te vermijden. Het aantal kilometers wat we reden was hetzelfde, het duurde alleen wat langer. Daarvoor kregen we wel adembenemende uitzichten, verlaten dorpen en bergen vol olijfbomen terug. Maar ook weer veel kapotte huizen, heel veel grote kerkhoven en af en toe een herdenkingsmonument. Dit beeld werd afgewisseld met vele bunkers waarin de natuur haar gang is gegaan en de bomen er inmiddels uitgroeien. Dit gebeurd ook bij de huizen, daken storten in en de natuur heeft vrij spel.

Uiteindelijk kwamen we aan het einde van de middag aan bij de grens met Bosnië-Herzegovina. We reden Kroatië uit om vervolgens het land nog geen half uur later weer in te rijden. Ons plan was om een camping te zoeken in de buurt van Dubrovnik en die hebben we gevonden. Wat een mazzel hebben we weer. Een prachtig plekje net buiten Slano op ongeveer 35 kilometer vanaf Dubrovnik. Deze camping is niet te vinden in de reisgidsen, want dan zou er geen plek meer zijn. Wat een prachtige plek, wat een hartelijke eigenaresse, wat een leuke mensen op de camping en wauhw, wat een uitzicht. Wij zijn verkocht! Tot we verder gaan naar Montenegro blijven we hier.


Our spot in Slano, Croatia