Frustration day

Na alle frustraties van gisteren met een paar wijntjes weggedronken te hebben zijn we weer back on track om verder te gaan met de voorbereidingen van onze reis. We zijn nog niet weg, maar de avonturen beginnen al in eigen land. Als je denkt dat je in Nederland bent en dat alles hier super goed geregeld is, dan heb je tot op zekere hoogte gelijk. Zodra er vragen zijn over de “niet standaard procedures” en we een grijs gebied in gaan, wordt alles toch een stukje lastiger.

“Ahhh zoveel dingen hoeven er niet geregeld te worden voor deze reis”, dit is een van onze veelgebruikte uitspraken. Natuurlijk moet de auto klaargestoomd worden voor 40.000 kilometer aan avontuur en is dit veel werk. Maar nu we langzaam de datum van ons vertrek naderen komen we erachter dat er wel degelijk meer geregeld moet worden dan wij hadden gedacht.

De dag van opperste frustratie was gisteren; 24 mei 2017.

Dat we vorige week bij ons afgesproken consult met de GGD kwamen en zelf het idee hadden dat we allebei maximaal één of twee inentingen nodig hadden, omdat we er allebei al redelijk wat hebben, maar dat dit er zeven per persoon zouden worden, verdeeld over drie weken, vonden we wel even vervelend. Gelukkig konden we hier na een uurtje wel om lachen. Vooral omdat we de laatste prikken krijgen op de dag voor ons vertrek, dat komt toch allemaal prima uit.

Er zijn een heel aantal visa dat geregeld moet worden, maar dit kan allemaal onderweg. Alleen het visum van Turkmenistan baart ons wel wat zorgen. Dit is lastig, heel lastig. Overal lezen we alleen maar horrorverhalen. Mensen die tot drie keer toe geprobeerd hebben om dit visum te regelen en waarbij het gewoon drie keer op rij niet gelukt is. Maximaal drie maanden van te voren kun je dit visum regelen, waarbij je exact moet aangeven op welke datum je het land inrijdt en ook weer uitrijdt. Dit alles mag maximaal vijf dagen duren. Niet langer! Uit nieuwsgierigheid dachten we vorige week toch maar even contact te zoeken met de Turkmeense ambassade in België. Wonder boven wonder werden we drie dagen later, nadat we al niet meer verwacht hadden iets te horen, terug gebeld. Omdat we verwachten dat we pas in oktober Turkmenistan doorrijden, hebben we gevraagd of het mogelijk is om nu al ons visum in België aan te vragen, en deze vervolgens in augustus in Turkije op te halen bij de Turkmeense ambassade in Ankara of het Turkmeense consulaat in Istanbul. Het is nu even afwachten wat daar over gezegd wordt.

Gisteren toen wij bij de gemeente Wijchen kwamen om een tweede paspoort aan te vragen werden de zaken toch iets gecompliceerder. Wij hebben namelijk allebei een paspoort dat onder normale omstandigheden, nog heel wat jaren geldig is. Helaas heeft het niet genoeg vrije pagina’s voor de visa van de landen waar we heen gaan.

Ons idee om een tweede paspoort aan te vragen zodat we altijd één paspoort hebben als het andere bijvoorbeeld bij een ambassade ligt, werd onmiddellijk afgekaatst. Hier waren ze het bij de gemeente niet mee eens. Wij kunnen onze reisroute niet met vliegtickets aantonen, dus hebben wij geen recht op een tweede paspoort. Het alternatief is om een zakelijk paspoort aan te vragen. Dit paspoort is dubbel zo dik is als een standaard paspoort en heeft dus genoeg lege pagina’s voor onze visa. Wat we moeten doen als we ons paspoort onderweg voor een aantal dagen moeten inleveren voor de aanvraag van een visum is compleet onduidelijk gebleven. Maar een tweede paspoort aanvragen kon echt niet en wat niet kan, kan niet. Dit was duidelijk.

Helaas werd het probleem alleen maar groter toen we aangaven dat de kans bestaat dat we een jaar wegblijven. Ineens was het meisje aan de balie druk om kopietjes van onze huidige paspoorten te maken en van alles in werking te zetten. Op het moment dat je naar het buitenland gaat en langer dan acht maanden weg bent mag je niet meer ingeschreven staan in Nederland. Hier hadden we even niet over nagedacht. De vriendelijke ambtenaar die naast haar achter de balie stond, nam onze “verklaring” uiterst serieus en maakte er gelijk zijn verantwoordelijkheid van om ons in een soort van controledossier te plaatsen, waarbij na acht maanden wordt gecheckt of wij nog wel in Nederland zijn. Als er dan geen bewijs is dat wij in Nederland zijn en blijkt dat we langer dan acht maanden weg zijn, staat ons een boete te wachten.

Toen gingen wij natuurlijk chagrijnig naar huis, want wij wilden ons helemaal niet uit te schrijven. Buiten het feit dat wij hier totaal niet over nagedacht hadden, is dit ook gewoon mega onhandig. Er zijn maar weinig mensen die zich in deze situatie uitschrijven, maar nu wij op de “most-wanted” lijst van de gemeente van ons kleine dorpje staan, moeten wij wel actie ondernemen. Het was duidelijk dat de ambtenaar aan de balie er alles aan gaat doen om ons dwars te zitten.

Er zijn veel reisverzekeringen in Nederland die een 365-dagen reisverzekering aanbieden. 365 Dagen is natuurlijk een jaar en als je je voor een jaar kunt verzekeren als je op reis gaat dan zou dat compleet in tegenstrijd zijn met het verhaal van de gemeente. Om deze 365-dagen reisverzekering te hebben moet je namelijk in Nederland ingeschreven staan en een Nederlandse zorgverzekering hebben. Maar dat kan dus niet als je langer dan 8 maanden weg bent, want dan moet je je uitschrijven in Nederland en heb je geen recht op een zorg- en/of reisverzekering in Nederland. Waarom bestaat deze verzekering eigenlijk? Wij hebben geprobeerd dit na te vragen bij Interpolis. Na 3 keer te zijn doorverbonden en eindelijk iemand aan de lijn te hebben die er iets over zou kunnen vertellen, blijkt dat ze het bij de verzekering ook allemaal niet precies weten. Het blijft dus een raar en vooral vaag verhaal.

Gelukkig zijn er ook instanties waar je je kunt verzekeren op het gebied van ziektekosten, reizen, WA etc. als je “dakloos” en zonder vaste woon-en/of verblijfplaats de wereld over gaat. Hier zijn wij op dit moment heel blij mee.

Maar welk adres geven we op onze visumaanvragen etc.? We kunnen moeilijk het kenteken van onze auto als adres opgeven? Gelukkig zijn dit dan weer zorgen voor een later moment. Blijf ons volgen voor de antwoorden op deze vragen en de start van ons mega avontuur.