Easy going preps

Hoe kan een mens zich in een week zo veranderen. Zo anders zijn. Gisteren, 31 mei 2017, waren we terug bij de gemeente Wijchen. Ten eerste om ons extra dikke, nieuwe paspoort op te halen en ten tweede om ons uit te schrijven. Na heel wat dingen te hebben uitgezocht, kwamen we erachter dat het voor Dani zeker niet zoveel uitmaakte dat ze zich liet uitschrijven en voor Tom zou het wel even heel onhandig zijn, maar dat was dan maar zo. Het zou hem beter uitkomen als hij zich na acht maanden, waarin je nog in Nederland ingeschreven mag staan, uitschrijft via bijvoorbeeld internet.

Gelukkig kwam er vanuit de gemeente goed nieuws en zouden ze een keer een uitzondering maken. Tom mag zich na acht maanden onderweg te zijn, via de mail uitschrijven. Erg blij en vooral verrast waren wij met dit nieuws.

Tussendoor gaan we verder met onze voorbereidingen. Donderdag 8 juni, twee dagen voor vertrek, gaan we naar Brussel om een Turkmeens visum aan te vragen met de hoop dat we deze bij een ambassade van Turkmenistan in Turkije weer op mogen halen.

Verder is het erg lastig om met onze auto Iran in te rijden zonder een Carnet de Passage. Een Carnet de Passage is een internationaal douanedocument. Het is bestemd voor het verkrijgen van een tijdelijke vrije invoer van motorvoertuigen in bepaalde landen. Iran is een van die landen waar het verplicht is om een Carnet de Passage te hebben. Het is een garantie voor de overheid van een land dat een motorvoertuig weer uitgevoerd wordt binnen de geldigheidsduur en dat als het motorvoertuig niet uitgevoerd kan worden (door bijvoorbeeld onherstelbare schade of diefstal) de verschuldigde invoerrechten en bijkomende belastingen worden betaald. Hiervoor moet je een borg betalen aan de ADAC (de Duitse zusterclub van de ANWB, die deze Carnet de Passage verzorgt) van €5.000,00. 

Nu past deze borg van €5.000,00 niet helemaal in ons financiële plaatje, zeker omdat er een kans is dat er iets met onze auto gebeurd of dat hij wordt gestolen en dan zijn we deze borg kwijt. Dus gingen we op zoek naar alternatieven. Het is mogelijk om aan de grens een borg te betalen, maar de kans dat je die terugkrijgt lijkt ons uiterst klein. Uiteindelijk kwamen we terecht op de website van Mr. Hossein. Deze beste man regelt via zijn website www.iranoverland.com speciale tijdelijke Carnet de Passage voor mensen die naar Iran willen met de auto. Dit is volkomen legaal, maar je kunt dit als niet Farsi sprekende toerist niet zelf regelen. We komen naar Iran via Armenië en dat betekend dat we twee weken met de auto in Iran krijgen op deze manier. Helaas niet de maand die we hadden gehoopt, maar het is beter dan niets. Op goed vertrouwen hebben we nu afgesproken dat we elkaar op 28 september zien op de grens tussen Armenië en Iran. Een voorschot was niet nodig en een officiële bevestiging is er natuurlijk niet. Maar door de goede recensies die wij over Mr. Hossein gelezen hebben gaan wij ervan uit dat dit allemaal goed gaat komen.

We houden jullie graag via deze weg op de hoogte.